Ook ik drink supermarktwijn!

3797Het zou kunnen dat door mijn voorgaande posts bij sommige lezers de indruk is ontstaan dat ik iets tegen supermarktwijnen in het algemeen heb. Dat ik last heb van snobisme. Misschien. Waar het mij vooral om ging, is de gezichtsbeperkende invloed van de supermarktwijngidsen. Ik doe liever aan blikverruiming.

In de supermarkt zijn best wel wat lekkere wijnen te vinden. Zo ook in de Belgische Carrefour. Daar kocht ik een Château Le Grand Verdus Blanc 2012, witte Bordeaux (appellatie Bordeaux Blanc) van de familie Le Grix de la Salle die sinds 1810 wijn maakt. Traditie dus, waar Fransen en Belgen zo dol op zijn, maar de wijn is hedendaags: sappig, strak, groen, fris en expressief. Dat komt door 60% Sauvignon blanc, de druif die bekend is van Loirewijnen als Sancerre en Pouilly Fumé, en tegenwoordig ook van Nieuw-Zeeland, of Zuid-Afrika en Chili, waar hij het ook goed doet. Witte Bordeaux wordt vaak vergeten in het rijtje Sauvignon-wijnen. Natuurlijk omdat de wijnen niet van 100% Sauvignon zijn gemaakt. Misschien ook omdat Bordeaux niet zo’n goede naam heeft. Door overproductie, door zo nu en dan een slecht oogstjaar en door ouderwetsigheid waren wijn uit de algemene appellatie Bordeaux (of Bordeaux Supérieur) vaak niet zo lekker. Maar daar wordt al enige tijd aan gewerkt.

Misschien dat de witte Le Grand Verdus gewoon altijd al lekker is geweest – dat weet ik niet. Maar het is een aanrader, met een prijs van € 6,69. Ik was trouwens niet de eerste die dat doorhad, want de wijn staat in de Franse (niet-supermarkt)wijngids Bettane & Desseauve van 2014. En hij kreeg een bronzen medaille van het Britse wijntijdschrift Decanter. Die in het nummer van deze maand (november 2013 – toeval bestaat niet) de rode Grand Verjus 2011 als ‘recommended’ tippen. Dat wordt écht omfietsen dus. Naar Vlaanderen. Meteen wat bier en mayonaise halen. En – niet onbelangrijk – voor bij de witte wijn een mandje oesters.

Panier-huitreIn een Carrefour bij Gent kocht ik 12 lekkere oesters uit de Marennes-Oleron*. Zo’n frisgroene, ‘knisperende’ witte Bordeaux smaakt goed bij een oester. Het zilte van de oester en het grassige (of ‘kattenpis-achtige’, ruik zelf maar) van de wijn botsen een beetje, maar op een aangename manier. Het is niet harmonieus, maar eerder explosief. Een echte smaaksensatie dus.

*voor ongeveer een euro per oester.

%d bloggers liken dit: