Erwtensoepwijn

Restsuiker

Nu het erwtensoepseizoen geopend is, rijst de vraag: wat drinken we erbij? Als je trek hebt in wijn, kan ik kort zijn: Grauburgunder, alias Pinot Gris. Zoek een beetje stevige versie – de mijne kwam uit de Pfalz in Duitsland, maar in de Elzas maken ze ook goede. Check het alcoholgehalte op het etiket om te weten of ‘ie stevig is. De grauburgunder, die relatief veel suiker bevat, haalt gemakkelijk 13%, en in goede jaren en/of warmere wijnregio’s vaak meer. De grauburgunder die ik dronk bevatte 14% alcohol. Vaak is er dan ook nog suiker over die niet werd vergist (zogenoemde restsuiker).
Grauburgunder of pinot gris behoort dus niet tot de droogste witte wijnen. Maar juist die restsuiker doet het goed bij de erwtensoep, die ook een beetje zoet is (door het zetmeel van de erwten). En de grauburgunder deed het misschien nog wel beter bij de katenspek die ik erbij serveerde – met roggebrood uiteraard.

AHI_434d50323633383936_1_LowRes_JPG

Pinot grigio

Pinot grigio is de Italiaanse benaming van pinot gris of grauburgunder. Wijnen van pinot grigio uit Italië zijn meestal lichtvoetiger (minder alcohol en meer zuren, dus frisser) dan hun Franse of Duitse tegenhangers. Dat kan ook lekker zijn, maar niet als erwtensoepwijn.

 

Rueda

Drink bij paella met garnalen en/of vis een Spaanse witte wijn uit de Rueda. Rueda is een wijnstreek in het noordwesten van Spanje. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekte Bodegas Marques de Riscal uit de Rioja het potentieel van de lokale witte Verdejo-druif. Zij maken nog steeds een knisperend droge versie. Verdejo wordt soms gemengd met de mellow Viura of met geestverwant Sauvignon Blanc. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig: Verdejo kan prima op eigen benen staan. Vaak strakdroog, maar met een randje rijp, exotisch fruit.

grüner veltliner

Drink een – niet te droge – Grüner Veltliner bij Indiase curry. Gepeperde wijn met lekkere zuren die de mond verfrissen bij kruidig eten. De HEMA verkoopt een goeie, door de Grote Hamersma zelfs gewaardeerd met het cijfer 9, volgens hem één van de beste witte wijnen uit de supermarkt dus. Maar daarover later meer.

%d bloggers liken dit: